НОВИНИ ОТ КРУИЗНАТА ИНДУСТРИЯ

ДОБРИТЕ НОВИНИ ПРАВЯТ СВЕТА ПО-ПРИЯТНО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ
Уважаеми Клиенти,

След няколко месеца принудително бездействие, неяснота, разочарования и безчет проблеми, причинени от тоталното затваряне на света поради COVID-19, най-после дойде време и за  някои позитивни новини от света на круизите и туризма.
 

ДОБРА НОВИНА № 1

"БЯЛАТА ЛЯСТОВИЧКА" ПРЕДВЕСТНИК НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА КРУИЗНАТА ИНДУСТРИЯ

На 16.08.2020 г., четвъртата по пазарен дял в света круизна компания - MSC Cruises, рестартира дейността си с отплаването на MSC Grandiosa. Корабът ще изпълнява регулярни маршрути в Западното Средиземноморие, с посещения на пристанища в Италия и Малта до края на летния сезон. Круизите с този кораб обаче са налични за резервации само за граждани от държавите в Шенгенското пространство.
 
Въпреки, че не касае нашия пазар, това е много добра новина за круизната индустрия като цяло и, надяваме се, ще бъде първата стъпка и добър пример за връщане на цялата индустрия  към нормална работа. Както се казва, „една птичка пролет не прави“, но все пак началото е поставено. Трябва да добавим, че TUI и Dream Cruises преди месец също стартариха плавания, но това не се брои дори за „птичка“. Истинското възобновяване на круизното корабоплаване ще стане едва, когато САЩ, Канада и Великобритания станат готови за това. Основните круизни компании в Света са американски:
- Carnival Corporation (от които Контитранс М работи с Holland America Line и Seabourn Cruises),
Royal Caribbean (Контитранс М работи с всички компании от групата - Royal Caribbean Cruises, Celebrity Cruises, Azamara Club Cruises) и
- Norwegian Cruise Line Holding (Контитранс М работи с Norwegian Cruise Line и с Regent Seven Seas Cruises).
Въпреки че са отворени за гости от цял свят, тези компании разчитат основно на американския, британския и канадския пазари, където круизен туризъм се развива още от 50-те години на XX век. Към момента положението с корона вируса в тези страни не е добро, въпреки някои обнадеждаващи цифри от последните дни. Истината е, че днес никой не може да посочи точна или поне приблизителна дата, в която круизната индустрия ще възобнови работа изцяло.
 

ДОБРА НОВИНА № 2

ОЧАКВАТ ВИ НОВИ ПО-КАЧЕСТВЕНИ И ПО-ИНТЕРЕСНИ КРУИЗИ

През последните 10-15 години круизите заеха челно място в туризма като най-приятния, най-удобния и сигурен начин за пътешествие и почивка. Интересът към този вид пътувания се увеличава главоломно и всяка година се строят и пускат в експлоатация нови кораби от свръх гигантите, предназначени за масовия потребител, до малки и средно големи съдове за премиум и лукс сегментите на индустрията. Строителството на нови кораби не спря дори когато кризата COVID-19 набираше сила и обхвана буквално целия свят. Нещо повече, всички основни играчи на круизния пазар използваха принудителната пауза за да преосмислят някои от политиките си и най-вече да подготвят флотилиите си за новата ситуация. От тук нататък можем да очакваме само хубави неща, като например:
 
Масовият круизен продукт ще придобие качествени подобрения по отношение хигиената на борда, гостите ще получат повече жизнено пространство и удобства, а вероятно и по-добро обслужване.
 
Круизите от премиум сегмента ще се обърнат отново към утвърдените в миналото традиции и стандарти, гарантиращи високото ниво при настаняване, храна и обслужване, както и при разработване на маршрутите. И дано да сме прави, защото в последните години, дори неопитните пътешественици забелязваха размиването на границите между премиум и масовия сегмент, за съжаление в негативен аспект.
 
А луксозните круизи, е, те отдавна са покрили най-високите стандарти за посрещане и обслужване на гости. Сега очакваме още по-голям интерес към този сегмент, разбира се, от клиенти с добри финансови възможности, търсещи високо качество без компромиси.
 
Круизна агенция „CONTITRANS M “, понесе всички възможни негативи от кризата COVID-19, но ние сме в круизната индустрия вече 22-години, имаме своите отговорности и ангажименти както пред нашите клиенти, така и пред нашите партньори – круизните компании и това ни задължава да устоим в тази „буря“. Като оставим патетиката, трябва да кажем, че за тези години натрупахме богат опит, който сега ни помага да намираме правилните решения.  Безпрецедентното спиране на туристическите пътувания в цял свят доведе, естествено, и до тотално преустановяване на продажбите на круизи, респективно от приток на свежи пари за индустрията. Сега всички круизни компании масирано рекламират и приканват ентусиастите да резервират пътувания за 2021 и 2022 година. Нашият опит и познания обаче ни продиктуваха да се въздържаме от такива продажби на този етап. Твърде многото неясноти и въпроси без отговори към днешна дата, неминуемо водят към неприятности, нови излишни главоболия и за нас, и за клиентите. 
Круизните компании са напълно готови технически и организационно да предложат един качествено нов и считаме доста по-добър продукт. Пречките идват основно от страна на държавните и местните администрации, които често пъти хаотично въвеждат рестрикции и неясни правила, след това ги отменят, коригират и пр., като по този начин създават несигурност и затруднения за международните пътувания. С голяма доза увереност можем да твърдим, че сега обявените маршрути, за които хората правят резервации, ще претърпят някакви промени, понякога значителни, а някои може да бъдат напълно отменени. Въпреки загубите, които търпим и вероятно ще понасяме още известно време, ние се въздържаме от продажби сега, и съветваме нетърпеливите ни клиенти да не предприемат прибързани и необмислени действия. Когато корабите започнат да плават и нещата  по света придобият по-нормален характер, препоръчваме да се ориентирате към т.нар. last-minute резервации, т.е. в периода около 90-50 дни преди планираната дата на отплаване. А надяваме се, в недалечното бъдеще ще можем да заработим отново с ранни резервации, направени в период 6-12 месеца преди пътуването.
 
До тогава обаче не можем да бездействаме. Решихме да предложим на нашите клиенти една интересна и сравнително лесно достъпна алтернатива за ваканционно пътуване в периода август – ноември 2020 година. И така идва ред на
 

ДОБРА НОВИНА № 3

КЪДЕ ДА ПРЕКАРАТЕ ПРИЯТНО И БЕЗОПАСНО ЛЯТОТО И ЕСЕНТА, КОГАТО НЯМА КРУИЗИ?

От 15.08.2020 г. круизна агенция „Контитранс М“ приема резервации за настаняване във Вила Гата, намираща се на остров Крит в Гърция. Някои от вас вероятно вече са посещавали острова, включително с круизен кораб. Бидейки вторият по големина в Средиземно море, Крит може да ви предложи много повече от една стандартна плажна ваканция. Да, приятното излежаване по пясъчни плажове или гмуркане в скалисти заливчета е гарантирано по всяко време на лятото, което продължава поне до края на октомври, но Крит има много повече от това. Избрахме вила именно на този удивителен остров, за да се опитаме поне отчасти да задоволим желанията на тези, които търсят емоционално и познавателно пътуване. Резервирайки Вила Гата, ще получите перфектната комбинация от удобства, уют и чудесна локация. Разположена в живописната област Апокорону в Северозападен Крит, Вила Гата е чудесен изходен пункт за еднодневни самостоятелни турове до интересни места в тази част на острова, а защо не и до южните или източните му брегове. Необходимо е само да разполагате със собствен или нает автомобил и пред вас ще се открият невероятни възможности. Прекрасни плажове, исторически забележителности, смайваща природа - високи планини и топло море, много вкусна храна и неподправеното гостоприемство на местните жители.  Малки селца покрай морето или горе в планината с невероятна атмосфера с привкус от безвъзвратно отминали романтични времена, с уютни таверни, приканващи посетителите да похапнат от местните специалитети и, разбира се, да опитат забележителната гроздова ракийка, която тук наричат цикудия. Крит е известен не само с маслино- и зеленчуко- производството си. На острова се правят чудесни вина, а обиколката на избите може да бъде тема на отделно пътешествие. И разбира се, не на последно място, уютът, спокойствието и уединението на Вила Гата ще направят вашето пътуване особено приятно и безопасно. Вилата е оборудвана с всичко необходимо за комфортно прекарване на ваканцията ви и отговаря напълно на строгите изисквания на гръцките санитарни власти във връзка с COVID-19.

Подробности за Вила Гата, както и информация за цени и свободни дати може да намерите на следния уеб адрес:

VILLA GATA 


 

Може също да се свържете с нас на тел. 0879 521 006. В момента тече промоция за резервации и настаняване във вилата до 15.09.2020 г.

Капацитетът на вилата е 4 човека с възможност за настаняване на 5-ти на дивана в дневната, затова, ако вашето семейство е по-голямо или искате да пътувате с приятели, можем да предложим подобни вили в същата локация, при наличие на свободни места за желаните дати на настаняване.
 

Как да стигнете до Крит.

Пътуването с автомобил до Крит не е толкова тежко, както някои си го представят. Протича на два етапа. Първият участък е изцяло сухопътен и включва преминаване през граничния пункт Кулата-Промахон. От там до Атина / Пирея са около 5-6 часа приятно шофиране само по магистрала. Има достатъчно много места за почивка и освежаване, а трафика е спокоен дори през най-натоварените дни. Втората част от пътуването е с ферибот от Пирея до Хания, като в зависимост от връзката, може да ползвате ферибот със или без преспиване на борда. Ние препоръчваме нощният преход в двойна, тройна или четворна кабина с легла, което ще ви гарантира спокойствие и приятен сън, а на сутринта ще сте свежи и отпочинали и готови незабавно да се впуснете в живота на острова. Възможно е да вземете ферибот до Ираклион вместо до Хания, но това ще удължи малко пътуването ви до Вила Гата.
Пътуването със самолет от София до Хания или до Ираклион е също добър вариант.  Има редовни връзки през Атина с Aegean Airlines. Може да вземете кола под наем и на двете  летища за времето на целия ви престой. Има и удобен директен полет от София до Хания с Ryan Air. Изискванията на гръцките власти по отношение на туристите от България са напълно разумни и приемливи. Трябва да представите попълнен Passenger Locator Form (PLF) и негативен PCR-тест. Сходни са изискванията и към повечето пристигащи от ЕС и Великобритания туристи.