КРУИЗНИ РЕГИОНИ

КРУИЗИ С MSC CRUISES ПО ЦЯЛ СВЯТ
ЗАПАДНО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ (ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ ФРАНЦИЯ)

Западното Средиземноморие е един от основните региони за MSC Cruises. През летния сезон, компанията присъства тук с голяма част от корабите си. Повечето от тях извършват 7-дневни регулярни круизи. В началото и в края на сезона обаче, MSC Cruises предлага също по-кратки или по-продължителни круизни маршрути. По време на пътешествията из Западното Средиземноморие, гостите имат възможност да се полюбуват на живописните градчета по Френската Ривиера или по бреговете на Амалфи. Могат да разгледат изключителни природни и исторически забележителности и всичко това в комбинация с великолепната средиземноморска кухня и изтънчени италиански вина. Често маршрутите в този регион включват също интересни островни дестинации като Малта, Сардиния, Сицилия, Корсика, Майорка и Менорка.

През 2017 г. круизната компания преустанови посещенията в Тунис от съображения за сигурност.

Основни начални пристанища: Генуа, Чивитавекия (Рим), Барселона, Марсилия, Неапол.
Валенсия, Кан, Ливорно, Палермо и други са пристанища от круизните маршрути и рядко се използват като начални или крайни пристанища за круизите в Западното Средиземноморие.
Включени в круизните маршрути държави: Италия, Испания, Франция, Малта.
Сезонност: MSC Cruises оперира в Западното Средиземноморие практически целогодишно, като най-многобройни и разнообразни са маршрутите през летния сезон.
Най-подходящото време за круиз в Западното Средиземноморие: от май до октомври.

Круизи в района
КРУИЗИ ДО КАНАРСКИ ОСТРОВИ, МАДЕЙРА, МАРОКО
Дремещите вулкани, праисторическите обекти и изключителната природа на Канарските острови и остров Мадейра, ездата на камили и километрите от девствени пясъчни дюни в Мароко, съчетани със средиземноморското очарование на испански, френски и италиански пристанища, привличат туристи от цял свят в този круизен регион. MSC Cruises предлага регулярни 10-12-дневни круизи до Канарските острови и Мадейра, през зимния период.
Основни начални пристанища: Генуа, Чивитавекия (Рим), Барселона, Марсилия.
Включени в круизните маршрути държави: Испания, Португалия, Мароко, Франция, Италия.
Сезонност: от октомври до март.
Най-подходящото време за круиз до Канарските острови: от октомври до март.
Круизи в района
СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ КРУИЗИ (ГРЪЦКИ ОСТРОВИ, АДРИАТИКА, ИЗРАЕЛ)
MSC Cruises традиционно присъства в регион Източно Средиземноморие. Пътешествията из гръцките острови и Адриатика винаги са привличали хората, търсещи уютни малки пристанища, богата история и интересна кухня. Дестинациите в този регион, включени в маршрутите на круизните кораби, често пъти са далеч по-атрактивни и предлагат много повече възможности за приятно прекарване на времето на брега, в сравнение с големите туристически центрове по Западното Средиземноморие.
През 2017 г. MSC Cruises преустанови посещенията в турски пристанища, както всички останали круизни компании. Прекратени бяха и посещенията в Египет, пак поради съображения за сигурност на пътниците, корабите и екипажите. Включването на кипърски и израелски пристанища в маршрутите е спорадично и доколкото съществува такава възможност, тя се отнася най-вече за зимния сезон от ноември до март. MSC Cruises е една от малкото компании, които посещават пристанища в Албания през летния сезон.
Основни отправни пристанища: Венеция, Чивитавекия, Генуа, Пирея.
Включени в круизните маршрути държави: Италия, Гърция, Хърватска, Словения, Черна Гора, Албания, Израел, Кипър.
Сезонност: В Адриатическо, Йонийско и Егейско море, круизи се извършват целогодишно, като повече кораби оперират през летния сезон от април до октомври, докато плаването през зимния сезон е значително по-ограничено поради метеорологичните условия в региона.
Най-подходящото време за круиз в Източното Средиземноморие: От май до октомври за маршрути в Адриатическо и Егейско море и от октомври до март за круизи до Израел. Към този регион понякога се  класифицират и позициониращите маршрути от Европа до Арабските Емирства, които се извършват еднократно през годината, обичайно през есенния период.
 
Круизи в района
СЕВЕРНА ЕВРОПА (НОРВЕЖКИ ФИОРДИ, ИСЛАНДИЯ, АРКТИКА, ИРЛАНДИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ)
MSC Cruises предлага на гостите си регулярни едноседмични маршрути до Южните Норвежки фиорди. Възможно е комбиниране на 7-дневен круиз до Фиордите с такъв из Балтийско море. Има и по-продължителни маршути, които достигат до най-северната точка на Европа - Норт Кейп, както и такива, които обикалят около Британските острови. За отделни дати на отплаване през сезона, круизната компания осъществява маршрути с посещение и на пристанища в Исландия, Гренландия и Шпицберген.
Основни начални пристанища:  Копенхаген, Хамбург, Кил, Варнемюнде.
Включени в круизните маршрути държави: Норвегия, Великобритания, Ирландия, Исландия, Дания (островите в Северния Атлантик),
Сезонност: от май до септември.
Най-подходящото време за круизи в Северна Европа: от юни до август.
 
Круизи в района
СЕВЕРНА ЕВРОПА (ШВЕЦИЯ, ДАНИЯ, ФИНЛАНДИЯ, ЕСТОНИЯ, СТ. ПЕТЕРБУРГ)
Всяка година, MSC Cruises осъществява серия от круизи из Балтийско море. Стандартните маршрути са 7-дневни, със седмични отплавания от Копенхаген, Кил или Варнемюнде. Тези круизи обаче включват само 1 ден престой в Санкт Петербург, което е твърде кратко време за разглеждане на многобройните забележителности на този великолепен град. Има и по-продължителни маршрути, с 2-дневен престой в Санкт Петербург, някои от които, макар и доста рядко, включват посещения в прибалтийските републики – Литва и Латвия. Възможни са комбинации на 7-дневни круизи в Балтийско море със 7-дневни круизи до Норвежките фиорди.
Основни начални пристанища: Копенхаген, Кил, Варнемюнде.
Включени в круизните маршрути държави: Швеция, Дания, Финландия, Германия, Естония, Русия.
Сезонност: от април до септември.
Най-подходящото време за круиз из Балтийско море: от май до август.
 
Круизи в района
КРУИЗИ ОКОЛО ЗАПАДНА ЕВРОПА
През преходните сезони, пролет и есен, част от флотилията на MSC Cruises се премества от Средиземно море към Северна Европа или обратно. По време на тези пътувания, се осъществяват много интересни круизи, които понякога включват рядко посещавани пристанища по Атлантическото крайбрежие на континента. Тези круизи са подходящи за хора, които търсят пътешествия с по-висока опознавателна стойност. Всяка година, MSC Cruises осъществяват и регулярни 7-дневни круизи из по-важните пристанища на Белгия, Холандия, Франция (Нормандия) и Англия.
Основни начални пристанища: Копенхаген, Кил, Хамбург, Варнемюнде, Саутхемптън (Лондон), Генуа, Чивитавекия (Рим), Барселона.
Включени в круизните маршрути държави: Испания, Португалия, Франция, Великобритания, Холандия, Дания, Белгия, Германия.
Сезонност: круизите имат предимно позициониращ характер и са пролетни и есенни.
Круизи в района
КРУИЗИ АРАБСКИ ЕМИРСТВА
MSC Cruises е една от малкото круизни компании, които оперират из Арабските Емирства през целия зимен период, когато температурите там са по-скоро летни и климатът е поносим за европееца, идващ от умерените географски ширини. Маршрутите включват посещения в Абу Даби, Дубай, Бахрейн, Катар и Оман. В редки случаи е възможно круизът да има разширение с пътуване през Индийския океан до Индия. В края на сезона, корабите, които се намират в района на Арабските Емирства се отправят към Европа или към Югоизточна Азия, при което се осъществяват еднократни позициониращи круизи.
Основни начални пристанища: Дубай, Абу Даби.
Включени в круизните маршрути държави: ОАЕ, Оман, Катар, Бахрейн, Индия.
Сезонност: от ноември до април.
Най-подходящото време за круиз из Арабските Емирства и Индия: от ноември до април.
 
Круизи в района
КАРИБСКИ КРУИЗИ
Карибско море е топ дестинация в круизната индустрия. Обхваща огромен регион и включва безчет тропически острови, слънчевия щат Флорида в САЩ и държавите от Централна Америка. Географското положение и благоприятният климат определят очарованието на този регион. Пътешествията с кораб из Карибите предлагат пълноценна лятна ваканция, почти през цялата година - релакс, златни плажове, изумрудени води, спорт и забавления. MSC Cruises осъществяват регулярни круизи с продължителност между 7 и 14 дни, с начално пристанище Маями, САЩ. Особен интерес представляват круизите до Източни и Южни Кариби, с отправни пристанища Фор дьо Франс (Мартиник) и Поант а Питр (Гваделупе). За тези круизи не се изисква американска виза, в случай че пътуването със самолет е директно от Европа до Мартиник или Гваделупе и не включва транзитни летища в САЩ.
Основни начални пристанища: Маями, Фор дьо Франс, Поант а Питр.
Включени в круизните маршрути държави: САЩ, Мексико, Коста Рика, Белиз, Хондурас, Панама, Колумбия, островни държави в Южни и Източни Кариби, Бахами.
Сезонност: целогодишно.
Най-подходящото време за круиз в регион Кариби: през сухия сезон от ноември до април.
 
Круизи в района
КРУИЗИ В ЮЖНА АМЕРИКА
Круизите в Южна Америка са един прекрасен начин да се докоснете до този далечен, разнообразен, очарователен и твърде непознат за нас континент. Бразилия, Аржентина и Уругвай са основните държави, посещавани от MSC Cruises. Космополитният Рио де Жанейро, родното място на тангото - Буенос Айрес, прекрасните плажове по бразилското атлантическо крайбрежие, колониалната архитектура на Монтевидео, всичко това е достатъчно основание, любителите на горещите ритми и горещото лято да се отправят от Европа или от Северна Америка към по-топлите тропически дестинации в Южна Америка. Круизите на MSC Cruises в региона са преназначени да задоволят търсенето предимно от страна на местния пазар – Бразилия и Аржентина, но са добър вариант за лятна ваканция през зимата и за всички нас, които обитаваме зоните с умерен климат.
Основни начални пристанища: Буенос Айрес, Рио де Жанейро, Монтевидео, Сантос.
Включени в круизните маршрути държави: Бразилия, Уругвай, Аржентина.
Сезонност: от ноември до март.
Най-подходящото време за круиз из Южна Америка: от ноември до март.
 
Круизи в района
ГРАНД КРУИЗИ - ТРАНСАТЛАНТИК
Дни на пълен релакс и безгрижие, разнообразени с посещение на пристанища от Карибския басейн, Южна Америка, Азорските острови, Северна Европа или Средиземноморието - мечта и благодат, особено за тези, които не обичат дългите полети. MSC Cruises осъществява трансатлантически круизи с продължителност от 12 до 30 дни. Особеното на тези круизи е това, че те не се осъществяват сами за себе си, а имат конкретна цел, да препозиционират дадени кораби от един континент на друг. Това се случва два пъти в годината. През пролетта, корабите се придвижват от Америка, Северна или Южна, до Европа, а през есента, след като приключат летния сезон в Европа, корабите се отправят към по-топлите води на Карибите и Южна Америка.
Основни начални пристанища от Европа към Америка: Генуа, Марсилия, Барселона, Чивитавекия (Рим), Венеция, Саутхемптън (Лондон), Копенхаген, Хамбург;
Основни начални пристанища от Америка към Европа: Буенос Айрес, Рио де Жанейро, Сантос, Маями, Ню Йорк, Поант а Питр, Фор Дьо Франс.
Включени в круизните маршрути държави/континенти: Европа, Северна Америка, Южна Америка и Карибския басейн.
Сезонност: септември-ноември от Европа към Америка и март-април от Америка към Европа.
 
Круизи в района
КРУИЗИ В АЗИЯ
Присъствието на MSC Cruises в този регион на света е спорадично и е свързано по-скоро с позиционирането на някои кораби от Арабските Емирства до Китай, където те биват предоставяне за ползване на местни азиатски компании. Поради това, по същество, азиатските круизи на MSC Cruses са основно от типа „гранд круиз“ и се осъществяват един-два пъти в годината.
Основни начални пристанища: Дубай, Абу Даби, Шанхай.
Включени в круизните маршрути държави: Арабски Емирства, Индия, Сингапур, Индонезия, Виетнам, Малайзия, Камбоджа, Япония, Корея, Китай.
Сезонност: няма определена сезонност за тези позициониращи круизи
Най-подходящото време за круиз: от ноември до април в Югоизточна Азия, от март до октомври в Япония, Корея и Китай. В периода август-септември е възможна появата на тропически бури и тайфуни в някои крайбрежни региони на Азия.

 
Круизи в района
ОКОЛОСВЕТСКИ КРУИЗИ
От 2019 година насам, MSC Cruises осъществяват ежегодно по един Околосветски круиз. Това е една от малкото компании, които предлагат пътешествието около земното кълбо да започне и приключи в Европа. Околосветските круизи на MSC Cruises са с продължителност 4 месеца и включват дестинации в Северна или Южна Америка, Тихия океан, Австралия и Нова Зеландия, Югоизточна Азия, Индия, Арабските Емирства и Европа. За осъществяването на такъв круз, задължително трябва да се снабдите предварително с многократна туристическа виза за Австралия и евентуално за САЩ, ако маршрутът включва и пристанища в Северна Америка.
Основни начални пристанища: Генуа, Чивитавекия (Рим), Марсилия, Барселона.
Включени в круизните маршрути държави: в Европа, Северна или Южна Америка, Тихия океан, Австралия, Нова Зеландия, Югоизточна Азия, Индия, Арабския полуостров.
Сезонност: отплаванията са веднъж в годината, в началото на месец януари.
Круизи в района
КРУИЗИ В АФРИКА
Когато говорим за MSC Cruises и посещенията на тази компания на африканския континент имаме предвид основно регулярната зимна програма в Южна Африка. MSC Cruises имат традиционно добри връзки с местни туроператори в РЮА и за да се задоволи търсенето на локални круизи от страна на местния пазар, всяка година MSC Cruises позиционират по един кораб в тази част на света. Там, в периода от ноември до март, MSC извършват кратки круизи с продължителност от 3 до 5 дни, с начални пристанища Кейп Таун или Дърбан. В зависимост от нивото на сигурност в региона, понякога тези кратки круизи може да напуснат териториалните води на Южна Африка и да включат също посещения в Мозамбик и по-рядко в Танзания. По-специален интерес за нас, българите, представляват маршрутите от южноафрикански пристанища до островите в Индийския океан – Реюнион, Мадагаскар, Сейшели, Малдиви, Мавриции и пр. Тези маршрути обаче са много рядко срещани. Самото позициониране на кораба, на есен от Европа до Южна Африка и на пролет от Южна Африка до Европа, представлява гранд-круиз, който включва и някои островни дестинации в Индийския океан. 
Основни начални пристанища: Дърбан, Кейп Таун, Венеция, Генуа, Чивитавекия (Рим).
Включени в круизните маршрути държави: Южна Африка, някои острови в Индийския Океан, Арабския полуостров, Египет, Европа
Сезонност: от ноември до март.
Круизи в района